Farghuset.com

Papperstapet

När du genomfört ett bra underarbete är det dags för det riktigt roliga. Att pryda dina väggar med nya och vackra tapetkollektioner och mönster. Många tror att det är krångligt att tapetsera när det i själva verket är både enkelt och väldigt kul. Nedan har vi en steg-för-steg guide som förklarar hur du tapetserar med papperstapeter.
Vid tapetsering med papperstapet förlimmas varje våd, som efter att den fått svälla, sätts med 2-3 mm överlapp på föregående våd. Kapa våder: Kontrollera att alla rullar har samma trycknummer för att undvika nyansskillnad. Kolla även om tapeten ska sättas kant-i-kant eller med överlapp. Mät vägghöjden och lägg till 2-3 cm marginal upp- och nedtill. Ta hänsyn till ev mönsterpassning. Kapa 5-10 våder åt gången. Använd vass skärlinjal (med stålkant) och tapetkniv med rakblad. Märk de avskurna våderna med en uppåtgående pil på baksidan för rätt riktning.
1. Limma våderna

Lägg våderna med baksidan upp på tapetbordet, översta våden kant-i-kant med bordet och de undre lätt förskjutna. Så slipper du få lim på bordet och därmed även på tapetens framsida. På kortändarna kan små täckbitar användas som limskydd. Stryk ut lim jämnt över hela våden, börja på mitten och dra ut mot kanterna. Snåla inte. Vik ihop översta våden mot mitten, ¾ från överkanten och resten från nederkanten. Lägg åt sidan. Limma flera våder på samma sätt. Låt våderna ligga och svälla minst 10 min eller tills de är helt genomfuktade. Ta bort lim på framsidan med ren, blöt svamp så snart det går. Gnugga ej utan använd flödigt med vatten.
2. Uppsättning

Första våden sätts vid ett fönster, helst det som ligger närmast söder för att undvika skuggor vid skarvarna. Fäst ett lod en vådbredd från fönster eller hörn. Veckla ut övre delen av våden och fäst med några centimeter överlapp mot taklisten. Var noga med att våden hamnar helt lodrätt, den styr nästa våd osv.
 • Släpp ut nedre delen och fäst den.
 • Borsta fast våden med tapetborste. Arbeta från mitten och ut mot kanterna. Tryck fast tapeten noga vid lister och socklar.
 • Skär rent med skarpt skärverktyg. Torka av lim på lister etc med blöt svamp.
 • Om tapeten ska sättas kant-i-kant; var noga med att den fäster mot underlaget ända ut.
 • Ska tapeten fästas med överlapp; låt våden gå 2-3 mm över den f örra.
 • Ta bort ev lim på tapetens framsida genast med blöt svamp. Gnugga inte.
3. Ytterhörn

 • Mät avståndet från ”sista” vådkant fram till hörnet. Lägg till ca 20 mm och skär/klipp till bredden på den kapade våden. Gör slitsar i upp- och nedtill så att tapeten kan formas runt hörnet.
 • Ta nu den bortskurna längden som ska överlappa föregående våd ca 10-15 mm. (gäller även tapet som ska mönsterpassas.
 • Låt inte tapeten sluta mitt i hörnet, utan 5 mm in för att undvika att kanten rivs upp om man stöter emot.
4. Innerhörn

 • Mät avståndet först och lägg till 10 mm. Skär tapeten i detta mått och fäst runt hörnet.
 • Den bortskurna delen sätts ända in i hörnet. Kontrollera med lod att den hamnar rakt.