Farghuset.com

Villa Björnberget med SiOO:X Panel

Premium Träskydd Panel och Premium Ytskydd Panel stärker träpanelen på ditt hus och ger den en silvergrå lyster. Det finns även möjligheten att få en färgnyans samtidigt som de träskyddande egenskaperna bibehålls. Då väljer man SiOO:X Träskyddande Panelfärger som finns i skalan vitt till svart.
Villa Björnberget, som huset heter, smälter perfekt in i ett område som liknar en rustik sommaridyll snarare än en villaförort. Stil, materialval och detaljer är en resumé av nordisk byggnadskonst. Blickfånget är det metalliska taket och en fasad i trä. Till den ljusa furupanelen valdes SiOO:X Premium Panel som ger en silvergrå snygg patina över tid.
– Fördelen med SiOO:X är den vackra ljust silvergrå färg som träet får med tiden. Den för tanken till ett stycke drivved på havsstranden eller en torrfura på fjället. Alla älskar väl känslan av ett sådant stycke trä, en blandning av tid och värdighet, säger Buster Delin som är arkitekten bakom villan. Delin Arkitektkontor har bred erfarenhet inom arkitektur, design och strävar alltid efter en estetisk och karaktärsfull arkitektur.
– De hus vi ritar får gärna växa ihop med sin plats, säger Buster och så var verkligen fallet med Villa Björnberget. Huset planerades först som en modern ”parstuga” som växte till sig allt eftersom. Det förlängdes pö om pö, fast i sicksackform, och idag finns generösa boareor för en familj plus en hel gästlägenhet under samma tak. Förlängningen placerades så att tomten och ljuset utnyttjas maximalt. Till slut hade man tre byggnader ”sammansatt” med hela tre altaner i sydvästläge. Att man kan dela upp uteplatsen i olika områden är bara en fördel för den stora familjen med många intressen.
Interiören består av ett behandlat betonggolv som är själva grundplattan och enkla vita väggar. Trappor och bro är tillverkadei vitlackerat stål. Materialen väljs för att vara enkla och vackra för att förbättra de arkitektoniska egenskaperna i byggnaden.
I villa Björnberget bor Henrik och Milla tillsammans med Louie, 11 år och Ellis, 7 år. Henrik är fotograf och Milla arbetar som Creative Lead på en digital kommunikationsbyrå.
– Vi gillar verkligen att bo här med närheten till både hav, natur och stad. Dels rumsligt med husets höga läge och mycket fönster från golv till tak, dels omgivningen med närheten till naturen, säger Milla och Henrik fortsätter.
– Som familj älskar vi att vara ute och känna oss mindre ”inomhus” i ett hus som vårt. Vi föredrar att ha ett hus som är så ”naturligt” som möjligt med lågmälda materialval. Vi älskar trä och trivs här bland tallarna här på berget. Därmed var det också ganska självklart för oss att använda SiOO:X på fasaden eftersom det är så miljöanpassat och stämmer väl med våra idéer om hur vi vill att huset ska åldras.
Villa Björnberget följer gamla skandinaviska byggnadstraditioner där husets väggar inte var högre än nödvändigt. Det sparade material och tid när det byggdes för hand. Husen förlängdes ofta successivt, ett rum efter det andra, vilket gjorde dem längre och längre. Även ett kluster av små byggnader är en tradition som hjälpte att skydda sig mot vinden. Det branta taket gjorde att snön enkelt ramlade av. Villa Björnberget känns verkligen som en modern tolkning av dessa historiska funktioner.
Det branta taket är klätt med förzinkad, sinuskorrugerad plåt och ger ett ”lysande” första intryck på huset – plus att den ljusa ytan reflekterar bort solljuset som annars brukar hetta upp rejält på sommaren. Fasadpanelen av furu har genomgått en noggrann behandling med SiOO:X. Ett miljöanpassat sätt att skydda träet genom kiselmineraler som tränger in i fibrerna och bildar en mekanisk spärr mot mikroorganismer.
– Den ljusa ytan passar inte överallt men i sitt rätta sammanhang, på öppna platser med mycket ljus så kommer den så fint till sin rätt. SiOO:X är ett naturligare alternativ till vitgrå färg som är det enda alternativ som finns om man vill ha en ljus fasad. Jag skulle vilja se hur det ser ut med en inblandning av kalk på en träyta, det vore kanske en ny produkt, säger Buster.
På Villa Björnberget syns även SiOO:X utveckling över tid eftersom huvudhuset stod färdigt först har kiselprocessen hunnit komma längre just där. De två påbyggnationerna behandlades senare och ligger lite efter i grånadsprocessen. Fasaden kommer matcha takets färg i samband med SiOO:X kiselns mognad. Processen till en härdad och silvergrå träyta fortsätter upp till tre år efter första applicering.
Många tänker att SiOO:X och järnvitriol ger jämförbara resultat men vitriolen blir med tiden mörkgrå medan kiseln förvandlar ytan till silvergrå. Villa Björnberget utstrålar verkligen nordiskt ljus och den behandlade fasadpanelen lyser upp omgivning och arkitektur på ett naturligt och behagfullt sätt.