Farghuset.com

ad.2020

Alcros nya kollektion av kulörer heter ad.2020. Yvonne Karlsson, se intervju nedan, som är Alcros kulörexpert har blickat tillbaka på de två senaste decennierna och valt ut 20 tidlösa kulörer som håller längre än alla trender. Lite mindre trendiga kulörer, men som är mer rätt i tiden, helt enkelt. Finns i vår butik där du gärna får prova dig fram för allra bästa val. Här nedan några exempel.
Vägg: Fevik
Vägg: Smoking | Tak: Blåstång

Vägg och panel: Månsten | Tak: Krita

Skåp och inredning: Chicken Coop
Vägg och panel: Chai | Tak: snö
Vägg och panel: Chai
Vägg: Mortel | Snickerier: Fjäder | Tak: Blåstång
Vägg: Fjäder | Snickerier: Silke | Tak: Cement
Yvonne Karlsson, kulörexpert på Alcro
Intervju med Yvonne Karlsson, kulörexpert på Alcro
För 20 år sedan lanserades Alcro Designers en kollektion med nya kulörer som kallades ad.00. Kollektionen var framtagen tillsammans med ledande inredare och kulörexperter och sedan dess har Alcro skapat en ad-kollektion varje år för att inspirera människor att förändra sina hem med färg. Årets kollektion blir en jubileumskollektion inför 2020.
– Under arbetet har vi bland annat tittat på vilka kulörer som var populära under den period de lanserades, säger Yvonne Karlsson. Målet har varit att hitta kulörer som känns aktuella idag och samtidigt speglar sin egen tid – tidlösa helt enkelt. Exempelvis var den ljust beigea Cappuccino omåttligt efterfrågad när den kom och samtidigt ser vi att den typen av kulörer kommer tillbaka nu.
Hur ska man då tänka när man väljer kulör?
– Börja med att bestämma dig för vilken känsla du vill uppnå, säger Yvonne och fortsätter. Ska rummet uppfattas som varmt eller kallt, ombonat eller rymligt? Kulör påverkar till stor del hur
 vi uppfattar stämningen i ett rum. En viktig sak att tänka på är att dagsljus och belysning i rummet påverkar upplevelsen av kulören. Därför är det viktigt att provmåla kulören i just det rum den ska användas i. Men det främsta ledordet är att välja kulörer utifrån vad du själv tycker om snarare än att följa trender. Då får du ett personligt och mer långsiktigt resultat.
Hur ofta ska man måla om hemma?
– Väljer du en färg av bra kvalitet så håller den länge även om rum som exempelvis hall och kök slits mer än sovrum och vardagsrum, påpekar Yvonne. Däremot kan det vara en bra idé att måla om när ett rum ska få en ny funktion – när ett barnrum ska bli tonårsrum exempelvis. En ny kulör sätter helt enkelt en ny känsla på rummet. När det kommer till möbler – tänk alltid en extra gång när du vill byta ut eller slänga något. Kanske kan det bli en ny möbel med en ny kulör?
Ta nu del av Alcros jubileumskollektion, bli inspirerad och fundera på vad du kan uppnå utan att köpa nya möbler, riva ut köket, bygga om eller bygga nytt. Nya kulörer är ett snabbt och mer miljövänligt sätt att inreda på helt enkelt. För dig som vill ha ett hem som är lite mindre trendigt – men mer rätt i tiden.